Η Google σύντομα θα είναι σε θέση να κάνει backup σε ολόκληρο τον υπολογιστή σου

H Google προ-ανακοίνωσε πρόσφατα ένα νέο εργαλείο, που θα έχει την ονομασία Backup and Sync, που έχει δημιουργηθεί πάνω από το Google Drive και θα είναι σε θέση να κρατήσει αντίγραφα ασφαλείας οπουδήποτε στον υπολογιστή του χρήστη, και όχι μόνο στον φάκελο του Google Drive.

Ο γίγαντας της αναζήτησης στο Internet θα λανσάρει το Backup & Sync σε περίπου δύο εβδομάδες, στις 28 Ιουνίου. H Google υποστηρίζει ότι το νέο εργαλείο αποτελεί συνδυασμό του Google Drive app και του Google Photos desktop uploader και με την εικόνα που βρίσκεται στην κορυφή του άρθρου μπορείτε να πάρετε μία πρώτη γεύση για το interface του εργαλείου.

Όπως είναι φανερό, ο χρήστης έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων του από οποιοδήποτε φάκελο επιθυμεί να συγχρονίσει με τον λογαριασμό του στην υπηρεσία Google Drive. Το “Backup and Sync” προορίζεται κυρίως για τους consumer users λέει η Google, η οποία προτείνει ότι οι πελάτες (επαγγελματίες) της G Suite να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Drive for Mac/ PC ωσότου η νέα επιχειρησιακής κλάσης λύση της εταιρείας Drive File Stream είναι ευρέως διαθέσιμη αργότερα μέσα στη χρονιά. Όπως είναι κατανοητό λοιπόν, η Google ετοιμάζει και την επιχειρησιακής κλάσης έκδοση του Backup and Sync που θα έχει την ονομασία Drive File Stream.

Η δυνατότητα του Google Drive να κρατάει αντίγραφα ασφαλείας αρχείων που μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στον σκληρό σας δίσκο, σας δίνει τη δυνατότητα και να κρατήσετε αντίγραφα όλων σας των δεδομένων στον υπολογιστή στο σύννεφο της Google.

Αν και ορισμένοι θα δουν το παραπάνω ως μία κίνηση της Google για να έχει εκτενέστερη πρόσβαση στα αρχεία των χρηστών, το νέο εργαλείο Backup and Sync είναι μία εναλλακτική καταναλωτική λύση που δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να κρατούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων τους αλλά δεν μπορούν να καλύψουν οικονομικά την αγορά ανεξάρτητων σκληρών δίσκων, κάποια συνδρομή για cloud storage ή για την προμήθεια λογισμικού backup. Σε έναν κόσμο όπου το ransomware αποτελεί καθημερινό κίνδυνο, η λύση Backup and Sync θα μπορούσε να αποδειχτεί μία ιδιαίτερα χρήσιμη λύση.

Πηγή: eklogika.gr

Πως θα εντοπίζονται ψεύτικα online προφίλ μέσω αλγορίθμων

Ερευνητές στη Βρετανία δημιούργησαν αλγορίθμους για να εντοπίζουν χρήστες που παριστάνουν ότι είναι άλλοι από αυτούς που είναι- μια πρακτική γνωστή και ως catfishing. Όπως αναφέρει το BBC, υποστηρίζουν πως οι αλγόριθμοι αυτοί είναι σε θέση να εντοπίζουν ανθρώπους που ψεύδονται για το φύλο τους με ακρίβεια 90%.

Οι περισσότεροι χρήστες ιστοσελίδων γνωριμιών λένε ότι έχουν συναντήσει τουλάχιστον μία φορά ψεύτικο προφίλ, σύμφωνα με την οργάνωση καταναλωτών Which?, ενώ ο αριθμός αυτών που έπεσαν θύματα απατών κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων online γνωριμιών σημείωσε ρεκόρ το 2016.

Αναλύοντας δεδομένα από 5.000 επιβεβαιωμένα δημόσια προφίλ, που είχαν ελεγχθεί «χειροκίνητα» από εργαζόμενους στην ιστοσελίδα υλικού για ενήλικες Pornhub, οι αλγόριθμοι «έμαθαν» πώς άνδρες και γυναίκες διαφορετικών ηλικιών αλληλεπιδρούν με άλλα άτομα, τι σχόλια κάνουν και το στυλ γραφής τους. Αυτό τους επέτρεψε να ψάξουν στην υπόλοιπη ιστοσελίδα για άτομα που έλεγαν ψέματα για το φύλο και την ηλικία τους.

Η έρευνα έδειξε πως περίπου το 40% των χρηστών του site έλεγαν ψέματα για την ηλικία τους και το 25% έλεγαν ψέματα για το φύλο τους- με τις γυναίκες να είναι πιο πιθανό να παραπλανήσουν από τους άνδρες.

Ο Dr. Ουαλίντ Μαγκντί, του School of Informatics του University of Edinburgh, είπε πως οι ιστοσελίδες για ενήλικες είναι γεμάτες χρήστες που ισχυρίζονται πως είναι άλλοι από αυτοί που είναι στην πραγματικότητα, «οπότε είναι ένα τέλειο πεδίο δοκιμών για τεχνικές που εντοπίζουν catfishes».

«Αυτό που ήταν ενδιαφέρον ήταν το ότι φαίνεται πως για πολλούς ο λόγος που ψεύδονταν ήταν για να αποκτήσουν περισσότερους “φίλους” και συνδρομητές» πρόσθεσε.

Όπως επεσήμανε ο Μαγκντί, οι αλγόριθμοι, που αναπτύχθηκαν από επιστήμονες υπολογιστών στο Edinburgh University, σε συνεργασία με το Lancaster University, το Queen Mary University of London και το King’s College London, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «χρήσιμα εργαλεία για τον εντοπισμό ανειλικρινών χρηστών και στο να διατηρούνται τα κοινωνικά δίκτυα κάθε είδους ασφαλή».

Πηγή: naftemporiki.gr

Μήπως αποκαλύπτετε προσωπικά δεδομένα σας στα social media, χωρίς να υπολογίζετε ενδεχόμενες συνέπειες;

Η κοινή χρήση πληροφοριών ή φωτογραφιών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Instagram, έχει γίνει δεύτερη φύση για πολλούς. Ωστόσο, έρευνα της Kaspersky Lab δείχνει πόσα προσωπικά δεδομένα μοιράζονται οι άνθρωποι δημόσια. Η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι (93%) μοιράζονται τις πληροφορίες τους ψηφιακά, με το 70% αυτών να μοιράζεται φωτογραφίες και βίντεο των παιδιών τους και το 45% να μοιράζεται ιδιωτικά και ευαίσθητα βίντεο και φωτογραφίες άλλων. Αυτές οι συνήθειες είναι χειρότερες μεταξύ των νεότερων ηλικιακά χρηστών, οι οποίοι καθιστούν προσβάσιμα σε ξένους έναν μεγάλο αριθμό προσωπικών τους πληροφοριών.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία, καθώς σχεδόν οι μισοί (44%) χρήστες του Διαδικτύου δημοσιοποιούν τις πληροφορίες τους, αλλά άπαξ και τα δεδομένα έχουν γίνει δημόσια, μπορούν να ταξιδέψουν πολύ πέρα από τον έλεγχο των ιδιοκτητών τους. Ένας στους πέντε παραδέχεται ότι μοιράζεται ευαίσθητα δεδομένα με άτομα που δεν γνωρίζει καλά και με ξένους, περιορίζοντας την ικανότητά του να ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι ευαίσθητες πληροφορίες του. Έτσι, οι άνθρωποι εκτίθενται στον κίνδυνο πιθανής κλοπής ταυτότητας ή οικονομικών επιθέσεων, κοινοποιώντας οικονομικά στοιχεία και λεπτομέρειες πληρωμής (37%), σαρώσεις των διαβατηρίων τους, άδειες οδήγησης και άλλα προσωπικά έγγραφα (41%) ή κωδικούς πρόσβασης (30%).

Τα ευρήματα αποτελούν μέρος της έκθεσης «My Precious Data: Stranger Danger» της Kaspersky Lab αναφορικά με τις συνήθειες ανταλλαγής δεδομένων των ανθρώπων. Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι δεν μοιράζονται μόνο δεδομένα, αλλά μοιράζονται επίσης και τις συσκευές που αποθηκεύουν τα πολύτιμα δεδομένα τους. Στην πραγματικότητα, ένας στους δέκα (10%) έχει μοιραστεί το PIN για πρόσβαση στη συσκευή του με έναν ξένο και ένας στα πέντε (22%) έχει αφήσει τις συσκευές του ξεκλείδωτες και χωρίς επιτήρηση μπροστά σε αγνώστους. Επιπλέον, σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) έδωσε τη συσκευή του σε άλλο άτομο για να τη χρησιμοποιήσει για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Η υπερβολική κοινή χρήση προσωπικών δεδομένων με ανθρώπους και επιχειρήσεις είναι μια πραγματικά επικίνδυνη συνήθεια», σχολίασε ο Andrei Mochola, Head of Consumer Business της Kaspersky Lab. «Στον σημερινό online κόσμο, η ανταλλαγή πληροφοριών με άλλους δεν ήταν ποτέ ευκολότερη και, από πολλές απόψεις, για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε το Διαδίκτυο. Αλλά με την αποκάλυψη σημαντικών και ευαίσθητων πληροφοριών σε άλλους με το πάτημα απλώς ενός κουμπιού, χάνετε τον έλεγχο καθώς δεν μπορείτε να είστε σίγουροι πού πηγαίνουν αυτά τα δεδομένα και πώς θα χρησιμοποιηθούν. Οι χρήστες παραδίδουν κυριολεκτικά τα πολύτιμα δεδομένα τους, ακόμα και τις συσκευές που τα αποθηκεύουν, στα χέρια τρίτων».

Η έρευνα δείχνει επιπλέον ότι οι νέοι άνθρωποι είναι πιθανότερο να μοιράζονται τις προσωπικές και ευαίσθητες φωτογραφίες τους με άλλους. Συγκεκριμένα, το 61% των ατόμων ηλικίας 16-24 ετών παραδέχεται ότι το έχει κάνει, σε σύγκριση με το μόλις 38% αυτών άνω των 55 ετών. Αυτό το μοτίβο επεκτείνεται και στις οικονομικές πληροφορίες, ενώ τα δύο πέμπτα των νέων μοιράζονται οικονομικά στοιχεία και λεπτομέρειες πληρωμής (το 42% των ατόμων μεταξύ 16-24 ετών) με άλλους, σε σύγκριση με μόλις το 27% των ατόμων άνω των 55 ετών.

«Ενώ δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό να περιμένουμε από τους χρήστες του Διαδικτύου να σταματήσουν να μοιράζονται φωτογραφίες, προσωπικά στοιχεία και άλλες πληροφορίες μεταξύ τους, καλούμε τους ανθρώπους να σκεφτούν δύο φορές πριν μοιραστούν σημαντικές πληροφορίες τους, δημοσίως στο Διαδίκτυο. Ενθαρρύνουμε επίσης όλους τους χρήστες του Διαδικτύου να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα ασφαλείας για την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής τους ζωής, σε περίπτωση που οι συσκευές ή τα δεδομένα τους πέσουν σε λάθος χέρια», συνεχίζει ο Andrei Mochola.

Πηγή: sofokleousin.gr

Χάκερ ζητούν λύτρα για να μην ανεβάσουν στο ίντερνετ την ταινία “Πειρατές της Καραϊβικής 5”

Φαίνεται πως το WannaCry δεν είναι η μοναδική απόπειρα που βρίσκεται σε εξέλιξη από χάκερ για να αποσπάσουν λύτρα.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν τα site Deadline και The Hollywood Reporter, σύμφωνα με τα οποία μία κόπια της επόμενης ταινίας στη σειρά “Πειρατές της Καραϊβικής” βρίσκεται στην κατοχή μίας ομάδας κυβερνοεγκληματιών, οι οποίοι μάλιστα ζητούν ένα “εξωφρενικό” ποσό από την Disney για να μην την ανεβάσουν στο ίντερνετ.

Ο τίτλος του φιλμ είναι “Πειρατές της Καραϊβικής: Οι νεκροί δεν λένε παραμύθια” (“Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales”) και αποτελεί την 5η ταινία της σειράς. Η πρεμιέρα της στους κινηματογράφους αναμένεται να γίνει στο τέλος του μήνα, έτσι αν οι χάκερ την κυκλοφορήσουν νωρίτερα σε πλατφόρμες peer-to-peer, όπως απειλούν, τότε η οικονομική ζημιά για το στούντιο μπορεί να ανέλθει σε εκατομμύρια δολάρια.

Τα λύτρα θα πρέπει να πληρωθούν σε Bitcoin από την Disney, η οποία πάντως σύμφωνα με τα δημοσιεύματα μέχρι αυτή τη στιγμή αρνείται να ενδώσει στις απαιτήσεις των κυβερνοεγκληματιών και συνεργάζεται με το FBI για τον εντοπισμό τους. Για να αυξήσουν πάντως την πίεσή τους, οι χάκερ απειλούν πως, όσο το στούντιο δεν συμμορφώνεται, εκείνοι θα “ανεβάζουν” στο ίντερνετ ολοένα μεγαλύτερα αποσπάσματα της ταινίας.

Πηγή: eklogika.gr

Πώς να προστατευτείτε από το κακόβουλο λογισμικό «WannaCry» που κλειδώνει αρχεία

Αναλυτικές οδηγίες για το πως θα προστατευτούν οι πολίτες από το κακόβουλο λογισμικό «WannaCry», έδωσε η ΕΛ.ΑΣ. μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της.

Όπως αναφέρει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το κακόβουλο λογισμικό κρυπτογραφεί ψηφιακά αρχεία και δεδομένα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα οποία αποδεσμεύονται μετά την καταβολή χρηματικών ποσών ως «λύτρα».

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώνει τους πολίτες για την συνεχιζόμενη εμφάνιση και στη χώρα μας, του κακόβουλου λογισμικού «WannaCry», το οποίο συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου «Crypto-Malware» και μπορεί να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις λειτουργικού συστήματος.

Το κακόβουλο λογισμικό μολύνει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με δύο, κυρίως, τρόπους:

μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που εμπεριέχουν κακόβουλα επισυναπτόμενα αρχεία και μέσω επισφαλών ή μολυσμένων ιστοσελίδων.

Ειδικότερα, ως προς τα μολυσμένα αρχεία, πρόκειται συνήθως για αρχεία τύπου .docx και .pdf, στα οποία έχουν ενσωματωθεί κακόβουλες μακροεντολές, που εκτελούνται κατά το άνοιγμά τους και εγκαθιστούν το κακόβουλο λογισμικό στον Η/Υ.

Μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, κρυπτογραφεί – κλειδώνει ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα τύπων .lay6, .sqlite3, .sqlitedb, .accdb, .java, .class, .mpeg, .djvu, .tiff, .backup, .vmdk, .sldm, .sldx, .potm, .potx, .ppam, .ppsx, .ppsm, .pptm, .xltm, .xltx, .xlsb, .xlsm, .dotx, .dotm, .docm, .docb, .jpeg, .onetoc2, .vsdx, .pptx, .xlsx και .docx, που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό.

Για να ξεκλειδωθούν τα μολυσμένα αρχεία ενός Η/Υ, ζητείται η καταβολή χρηματικού ποσού, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin ( BTC ) ως «λύτρα», σε διαφορετική περίπτωση καθίστανται απροσπέλαστα για το χρήστη τους.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα να αυτοδιαδίδεται μέσω του τοπικού δικτύου και να κρυπτογραφεί τα αρχεία κάθε συστήματος στο οποίο αποκτά πρόσβαση. Η δυνατότητα αυτή το καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο σε εταιρικά δίκτυα όπου η διάδοση μπορεί να είναι ραγδαία.

Σημειώνεται ότι το κακόβουλο λογισμικό κυκλοφορεί από τις 12-05-2017 και έχει μέχρι στιγμής μολύνει περισσότερους από 125.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου και οι διαχειριστές εταιρικών δικτύων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το κακόβουλο λογισμικό, καθώς και να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές και να αποτρέπεται η περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου.

Συγκεκριμένα:

Οι χρήστες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.

Επιπλέον, οι χρήστες πρέπει να είναι εξαιρετικά καχύποπτοι στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ως αποστολέας φαίνεται να είναι κάποια υπηρεσία ή εταιρεία η οποία δεν είναι γνωστή σε αυτούς.

Συστήνεται να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον φυλλομετρητή ιστοσελίδων (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσύνδεσμοι (links).

Να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από ιούς του Η/Υ.

Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.

Να δημιουργούνται αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης και να διατηρούνται εκτός δικτύου, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό, να είναι δυνατή η αποκατάστασή τους.

Στους διαχειριστές εταιρικών δικτύων συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή στην τακτική και ασφαλή τήρηση αντιγράφων ασφαλείας, καθότι τα αντίγραφα αποτελούν το μόνο τρόπο επαναφοράς των αρχείων στο σύνολό τους.

Να απενεργοποιήσουν την εκτέλεση μακροεντολών και JavaScript στις εφαρμογές με τις οποίες ανοίγουν αρχεία τύπου .docx και .pdf.

Σημειώνεται ότι για περιστατικά μολύνσεων από κακόβουλο λογισμικό τύπου Crypto-Malware, η EUROPOL και το European Cybercrime Centre (EC3) έχουν θέσει σε λειτουργία τον ιστότοπο https://www.nomoreransom.org , όπου οι πολίτες μπορούν να βρουν συμβουλές προστασίας, αλλά και κλειδιά αποκρυπτογράφησης για ορισμένες μορφές κακόβουλου λογισμικού.

Πηγή: techit.gr

WannaCry 2: Γιατί επιστρέφει σήμερα Δευτέρα;

: Η παγκόσμια επίθεση ransomware που λειτουργεί σαν worm και προκάλεσε χάος επανέρχεται, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η διάδοση της αστραπιαίας επίθεσης WannaCrypt ransomware () έγινε αισθητή παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας προβλήματα σε χιλιάδες οργανισμούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε δεκάδες χώρες την Παρασκευή, και αναγκάζοντας τα νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο να καταφύγουν σε στυλό και χαρτί. Το ransomware προκάλεσε επίσης προβλήματα στη Γερμανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Ισπανία.

Μετά την άμβλυνση της επίδρασης της πρώτης επίθεσης ransomware, οι επιτιθέμενοι κυκλοφόρησαν μια δεύτερη παραλλαγή του ..

Έτσι τώρα, επειδή η επίθεση ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα, υπάρχει ανησυχία ότι περισσότεροι υπολογιστές παγκοσμίως μπορεί να έχουν μολυνθεί το Σαββατοκύριακο – πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα από την Δευτέρα το πρωί όταν οι εργαζόμενοι επιστρέψουν στην εργασία τους.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κύριος λόγος εξάπλωσης του κάθε ransomware είναι ο παράγοντας άνθρωπος. Φανταστείτε λοιπόν τι θα γίνει με το 2, και με τα λάθη που μπορούν να υποπέσουν εκατομμύρια εργαζόμενοι που επιστρέφουν στις δουλειές τους.

Το National Cyber Security Centre του Ηνωμένου Βασιλείου, η υπηρεσία που έχει επιφορτιστεί με τη ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών του Ηνωμένου Βασιλείου από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, χαρακτήρισε αυτό που συμβαίνει «παγκόσμια συντονισμένη επίθεση ransomware» και ότι δεν υπήρξαν άλλες επιθέσεις αυτού του είδους.

“Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν αυτές οι επιθέσεις προκαλούν μολύνσεις υπολογιστών και δικτύων και δεν έχουν εντοπιστεί, έτσι μπορούν να εξαπλωθούν μέσα στα δίκτυα”, προειδοποίησε η υπηρεσία.

“Αυτό σημαίνει ότι καθώς ξεκινάει μια νέα εβδομάδα εργασίας, είναι πιθανό, στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού, να βρεθούν και περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης με ransomware, ενδεχομένως σε σημαντική κλίμακα”.

Το NCSC δήλωσε ότι υπήρξαν προσπάθειες να επιτεθούν σε οργανώσεις πέρα ​​από το NHS και ότι είναι «απολύτως επιτακτικό» οποιαδήποτε οργάνωση που πιστεύει ότι μπορεί να επηρεαστεί να ακολουθεί και να εφαρμόζει κανονισμούς ασφαλείας με σωστή καθοδήγηση.

Οι εταιρείες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι έχουν λάβει όλες τις ενημερώσεις λογισμικού και ότι χρησιμοποιούν κατάλληλες υπηρεσίες λογισμικού προστασίας από ιούς. Η υπηρεσία δήλωσε επίσης ότι οι εταιρείες πρέπει να διατηρήσουν τα δεδομένα που έχουν σημασία ασφαλή (και φυσικά εννοεί buckups) επειδή “δεν θα πρέπει να δώσετε λύτρα αν έχετε τα δεδομένα σας κάπου αλλού”.

Οι οικιακοί χρήστες και οι μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιούν το Windows Update, να εξασφαλίζουν ότι το λογισμικό προστασίας από ιούς που χρησιμοποιούν είναι ενημερωμένο και να προχωρήσουν στη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων τους.

Η Microsoft δήλωσε ότι ο κώδικας εκμετάλλευσης που χρησιμοποιείται από το WannaCrypt (WannaCry) έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί μόνο έναντι των Windows 7 και Windows Server 2008 ή ακόμα και παλαιότερων συστημάτων όπως τα Windows XP.

Αυτό το exploit, με την κωδική ονομασία “EternalBlue“, είχε διατεθεί στο Διαδίκτυο από τους λεγόμενους Shadow brokers που υπέκλεψαν τα εργαλεία από την NSA.

Μια λύση για την ευπάθεια είχε κυκλοφορήσει από την Microsoft το Μάρτιο, αλλά πολλοί οργανισμοί και ιδιώτες δεν κατάφεραν να ενημερώσουν τα συστήματά τους.

Αν θέλετε να προστατέψετε το σύστημά σας ενημερώστε άμεσα..

Μπορείτε να κατεβάσετε τις ενημερώσεις για παλαιότερα συστήματα (Windows XP, Windows 8, Windows Server 2003) από εδώ. Όλοι όσοι χρησιμοποιείτε διαφορετικό (νεότερο) σύστημα που υποστηρίζεται ακόμα από τη Microsoft, απλά ενημερώστε τον υπολογιστή σας μέσω του Windows Update.

Πηγή: secnews.gr

Τι αλλάζει από σήμερα στο YouTube

Περίπου 300 ώρες βίντεο ανεβαίνουν στο YouTube κάθε λεπτό που περνάει. Σύντομα, η ιστοσελίδα στο desktop πρόκειται να ανανεωθεί εμφανισιακά ώστε να διευκολύνει την πλοήγηση.

Η Google ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πρόκειται να ανανεώσει την desktop έκδοση της ιστοσελίδας με χαρακτηριστικά τύπου ”material design” όσον αφορά στην αισθητική της, ουσιαστικά κάνοντας το UI περισσότερο “επίπεδο” (flat). “Θέλουμε το περιεχόμενο να είναι ο πρωταγωνιστής” είπε ο Fred Gilbert, Υπεύθυνος της Εμπειρίας Χρήσης στο YouTube κατά την διάρκεια μίας πρόσφατης συνέντευξης του. “Όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να έχουν ως βάση αυτό” συμπλήρωσε.

 

Αυτό σημαίνει ότι το γκρι χρώματος background πίσω από τις λίστες βίντεο πρόκειται να εγκαταλειφθεί, οι σύνδεσμοι από μπλε γίνονται μαύροι και το μέγεθος των μικρογραφιών θα αυξηθεί. Επίσης θα διαπιστώσετε ότι δίνεται λιγότερη έμφαση στην αριστερή γραμμή πλοήγησης. Το λογότυπο επίσης του YouTube και τα home buttons θα μικρύνουν σε μέγεθος ενώ βελτιώσεις έχουν γίνει στις ενότητες της βιβλιοθήκης, της εγγραφής κ.ά.

 

Οι επιλογές γλώσσας έχουν μετακινηθεί από το κάτω μέρος της ιστοσελίδας στο drop down μενού του χρήστη, ώστε να χωρέσει μεγαλύτερος αριθμός βίντεο. Στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι αναρίθμητος αφού η εταιρεία θα υιοθετήσει το ”infinite scrolling”. Το YouTube επίσης πρόκειται να εφαρμόσει κάτι που πολλοί χρήστες ζητούν για χρόνια, το Dark Mode.

 

Οι σελίδες των καναλιών αναβαθμίζονται επίσης και η μπάρα με τις προτάσεις που βρισκόταν στη δεξιά πλευρά της σελίδας τώρα είναι “hidden” ώστε να υπάρχουν ακόμα περισσότερα βίντεο. Για την ώρα, η ανανεωμένη έκδοση του YouTube είναι διαθέσιμη σε περιορισμένο αριθμό χρηστών, και το YouTube ζητάει την βοήθεια των χρηστών και τις προτάσεις τους όσον αφορά στον νέο σχεδιασμό, ώστε να τον βελτιστοποιήσει προτού διαθέσει την ανανεωμένη μορφή του σε όλους. Αν θέλετε να δείτε το νέο σχεδιασμό επισκεφτείτε την ιστοσελίδα youtube.com/new.

Πηγή: eklogika.gr

Το Facebook θα μετατρέπει τις σκέψεις των χρηστών σε κείμενα

To Facebook αποκάλυψε για πρώτη φορά τι «μαγειρεύει» από πέρυσι μια μυστική ομάδα ερευνητών του: αναπτύσσει τεχνολογία που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να πληκτρολογούν κείμενα, όπως SMS και e-mails, με το νου τους και όχι με τα χέρια τους.

Χρησιμοποιώντας εγκεφαλικά εμφυτεύματα και με τη βοήθεια ενός λογισμικού «σιωπηλής ομιλίας», οι άνθρωποι θα μπορούν να πληκτρολογούν με τη σκέψη τους στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου τους. Ήδη τα έως τώρα πειράματα στην μυστικοπαθή μονάδα Building 8 (Κτίριο 8) έχουν πετύχει ρυθμό οκτώ λέξεων το λεπτό, που θα βελτιωθεί στο μέλλον, με στόχο να φθάσει τις 100 λέξεις το λεπτό.

Η ανακοίνωση έγινε στην ετήσια σύνοδο προγραμματιστών λογισμικού που οργάνωσε το Facebook στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό.

Η επικεφαλής της 60μελούς μονάδας ανάπτυξης της πρωτοποριακής τεχνολογίας Ρετζίνα Ντάγκαν, πρώην στέλεχος της Google και της Υπηρεσίας Προωθημένων Ερευνητικών Αμυντικών Προγραμμάτων (DARPA) του Πενταγώνου των ΗΠΑ, τόνισε ότι «κάτι τέτοιο ακούγεται αδύνατο, αλλά είναι πιο κοντά στην υλοποίησή του από ό,τι φαντάζεσθε».

Ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ δήλωσε: «Οι εγκέφαλοί μας παράγουν αρκετά δεδομένα για να μεταδώσουν τέσσερις ταινίες υψηλής ανάλυσης κάθε δευτερόλεπτο. Το πρόβλημα είναι ότι ο καλύτερος τρόπος που έχουμε για να στείλουμε πληροφορίες στον έξω κόσμο, δηλαδή η ομιλία μας, μπορεί να μεταδώσει περίπου την ίδια ποσότητα δεδομένων με ένα μόντεμ της δεκαετίας του 1980».

Γι’ αυτό, όπως είπε, «εργαζόμαστε πάνω σε ένα σύστημα που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να πληκτρολογούν απευθείας από τον εγκέφαλό τους περίπου πέντε φορές πιο γρήγορα από ό,τι κάνει κάποιος στο τηλέφωνό του σήμερα. Θέλουμε τελικά να την μετατρέψουμε σε μια φορετή τεχνολογία μαζικής κλίμακας. Ακόμη κι ένα απλό ‘ναι’ ή ‘όχι’ με ένα εγκεφαλικό ‘κλικ’, θα βοηθήσει ώστε να αισθάνεται κανείς πιο φυσικά πράγματα όπως η επαυξημένη πραγματικότητα».

Πρόσθεσε πάντως ότι έγινε ήδη το πρώτο βήμα, αλλά η τεχνολογία θα πρέπει να εξελιχθεί, προτού εφαρμοσθεί στην πράξη.

Όπως είπε η Ντάγκαν, σε συνεργασία με ερευνητές αμερικανικών πανεπιστημίων, κατά το πρότυπο που δουλεύει η DARPA (η οποία, μεταξύ άλλων, εφηύρε το Ίντερνετ), θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη νέων προϊόντων τόσο υλικού (hardware) όσο και λογισμικού (software), που θα είναι μη επεμβατικά και θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν εύκολα και γρήγορα.

Ένα άλλο σχέδιο στα σκαριά είναι να αναπτυχθεί μια νέα τεχνολογία που θα επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων μόνο με την αφή, ώστε να «ακούνε» μέσω του δέρματός τους. Το υπό ανάπτυξη φορετό ηλεκτρονικό σύστημα θα χρησιμοποιεί σημεία πίεσης πάνω στο σώμα για να μεταφέρει πληροφορίες στον άλλο.

«Μια μέρα, όχι και τόσο μακρινή, θα είναι δυνατό για μένα να μιλάω στα κινέζικα και εσείς να το νιώθετε αμέσως στα ισπανικά», δήλωσε η Ντάγκαν, η οποία ολοφάνερα οραματίζεται τεχνολογίες πιο προχωρημένες από οτιδήποτε υπάρχει σήμερα.

«Θα χρειασθούμε νέους μη επεμβατικούς αισθητήρες, που θα μπορούν να καταγράφουν την εγκεφαλική δραστηριότητα εκατοντάδες φορές ανά δευτερόλεπτο, από σημεία έκτασης λίγων χιλιοστών και χωρίς διαστρεβλώσεις του σήματος. Σήμερα καμία μη επεμβατική τεχνολογία δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο», όπως είπε.

Πηγή: news.gr

Μπορούν να σας κατασκοπεύσουν στο σπίτι σας ή να υποκλέψουν αρχεία σας μέσω της smart TV σας

Eυάλωτες στις απομακρυσμένες επιθέσεις με την χρήση κακόβουλων λογισμικών είναι το 90% των έξυπνων τηλεοράσεων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε η εταιρία ασφάλειας OneConsult.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία εκτιμά ότι περίπου το 90% των έξυπνων τηλεοράσεων που είναι διαθέσιμες στην αγορά μπορούν εύκολα να παραβιαστούν μέσω τρωτών σημείων που υπάρχουν στα προγράμματα περιήγησης στο Διαδίκτυο, τα οποία είναι εγκατεστημένα στις συσκευές.

Σύμφωνα με την εταιρία η διαδικασία παραβίασής είναι πολύ εύκολη για έναν χακέρ, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι ένα κακόβουλο λογισμικό έναν πομπό και ένα στόχο ώστε να εισβάλουν στο σπίτι κάποιου.

Εισάγοντας το κακόβουλο λογισμικό στο σύστημα της τηλεόρασης, οι χάκερς έχουν τη δυνατότητα στη συνέχεια να αναλάβουν τον έλεγχο της συσκευής, όπως να αλλάξουν κανάλια, να κλείσουν τον ήχο, αλλά πιο σημαντικό να ενεργοποιήσουν την ενσωματωμένη κάμερα και το μικρόφωνο. Με αυτόν τρόπο μπορούν να κατασκοπεύουν το σπίτι με τον ιδιοκτήτη να μην γνωρίζει τίποτα.

«Μόλις ένας χάκερ πάρει τον έλεγχο της τηλεόρασης, μπορεί να βλάψει τον χρήστη με πολλαπλούς τρόπους», δήλωσε στην ιστοσελίδα τεχνολογίας The Inquirer ο Ραφαέλ Σκιλ της OneConsult.

«Μεταξύ άλλων, η τηλεόραση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις και σε άλλες συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο οικιακό δίκτυο, ή για να κατασκοπεύσει τον χρήστη μέσω της ενσωματωμένης κάμερας και του μικροφώνου της τηλεόρασης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: tvxs

Δυνατότητα ταυτόχρονης επεξεργασίας excel, online, από πολλούς χρήστες δίνει η Microsoft

H Microsoft ανανεώνει τις εφαρμογές του Office με την έμφαση να δίνεται στη δυνατότητα παράλληλης επεξεργασίας στο Excel.

To Excel αποκτά ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία του Office που είναι η δυνατότητα σε πολλούς χρήστες να επεξεργάζονται ταυτόχρονα ένα φύλλο εργασίας σε πραγματικό χρόνο, στοιχείο που θα βρουν εξαιρετικά χρήσιμο όσοι συνεργάζονται μέσω Internet. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα Office Insider θα μπορούν από σήμερα να δοκιμάσουν το νέο χαρακτηριστικό, το οποίο θα γίνει αργότερα διαθέσιμο σε όλους τους χρήστες του Excel.

Η δυνατότητα θα είναι διαθέσιμη στους χρήστες του OneDrive, του OneDrive for Business και του Sharepoint Online. Μέχρι σήμερα, η δυνατότητα αυτή ήταν διαθέσιμη μόνο σε όσους χρησιμοποιούσαν το Excel Online, ή τις mobile εκδόσεις του Excel. Σύντομα, θα είναι διαθέσιμη η δυνατότητα και στους κατόχους υπολογιστών Mac.

Βελτιώσεις και αλλαγές περιμένουν και τους χρήστες του OneNote, το οποίο μπορεί να υπολογίζει τις εξισώσεις που γράφει κανείς με ένα ηλεκτρονικό stylus στην οθόνη, στοιχείο που έχουν στη διάθεσή τους όλοι οι συνδρομητές της υπηρεσίας Office 365. Ενισχυμένη υποστήριξη υπάρχει για το Windows Ink και Draw Tab που θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους browsers. Ταυτόχρονα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι το Visio app θα μπορεί να συνεργάζεται πιο άνετα και αποτελεσματικά με το Excel και το PowerPoint.

Πηγή: pestaola